همه ما میدانیم که پوست نواحی مختلف بدن با گذر زمان، چروک و افتاده میشود. این امر در اثر کاهش سطح تولید کلاژن و الاستین در بدن رخ میدهد که به مرور زمان موجب میشود پوست، طراوت و شادابی خود را از دست بدهد. این اتفاق ناخوشایند در تمامی بدن به طور یکسان رخ میدهد و از آنجا که ناحیه اطراف چشم، پوست بسیار حساسی دارد، چین و چروک اطراف چشمها و افتادگی پلکها چشمگیرتر میشوند. در این راستا، کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی، دو روش جراحی هستند که این مشکل را برطرف میکنند.
آنچه مسلم است، نتیجه جراحی است که جوانسازی و زیبایی چشمهای شما را به همراه دارد. این که هر یک از این روشها چگونه انجام میشوند، چه مراقبتهایی دارند یا کدام روش برای چشم شما مناسبتر است، مواردی هستند که در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم.
عمل بلفاروپلاستی
به موازات افزایش سن، پلکهای پایین کشیدهتر و عضلات آنها نیز شل و ضعیف خواهند شد. با ادامه این روند، کیسههای چشم نیز پدیدار میشوند. این امر شایع، هم دید ما را نسبت به محیط اطراف کمتر میکند و هم زیبایی چشمها را تحتالشعاع خود قرار میدهد. به منظور رفع این مشکل، بلفاروپلاستی که به جراحی پلک اطلاق میشود، به کمک علم پزشکی آمده است.
در روش جراحی بلفاروپلاستی یا جراحی افتادگی پلک، مقداری از چربی و پوست اضافی پلکهای بالایی برداشته میشود. با این کار، خستگی و افتادگی پلکها برطرف میشود و از چشمانی زیبا و جوان لذت میبرید. این روش جراحی را میتوان برای هر دو پلک بالایی و پایین چشم به کار برد.
عمل کانتوپلاستی
Cathoplasty کانتوپلاستی یک عمل جراحی ترمیمی چشم است که به نامهای مختلفی همچون، جراحی چشم گربهای و حذف چین گوشه داخلی چشم شناخته میشود. در این روش، هدف بر آن است تا عضلات پلکها سفتتر شود و چشمها بزرگتر از حد معمول به چشم آیند. جراح در این راه بیشتر عضلات رباطها و بافتهای همبند را سفت و محکم میکند تا تغییرات چشمگیری حاصل آید.
کانتوپلاستی، همچنین برای افرادی که پلکهای افتاده و یا صافی دارند نیز بسیار کارآمد است. این روش جراحی بسیار پیچیده است. از همین رو حتماً باید توسط پزشک حاذق و مجربی انجام شود تا نتایج رضایتبخشی به همراه آورد.
بیشتر بدانید: علت کوچک شدن چشم بعد از عمل بلفاروپلاستی چیست؟
اصلی ترین تفاوت کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی
از آنجا که هر دو جراحی کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی، در ناحیه چشم انجام میگیرند و تأثیری عمیق بر زیبایی و جوانی چشمها دارند، شاید اینطور تصور شود که هر دو به یک معنا هستند و عملکردی مشابه هم دارند. در صورتی که این گونه نیست.
در جراحی بلفاروپلاستی، همانگونه که پیش از این اشاره کردیم، نوعی عمل جراحی چشم است که چربیهای اضافی اطراف پلک برداشته میشود و حالت افتادگی و سنگینی آنها از بین میرود، بدون اینکه کوچکترین تغییری در حالت و اندازه چشم به وجود آید. در حالی که در روش کانتوپلاستی، بیشتر تغییر حالت چشمها مدنظر است.
در جراحی کانتوپلاستی، علاوه بر بزرگترشدن چشمها، کیسه چشم هم از بین میرود. هدف بزرگ و مهم این جراحی، زیبایی و جوانترشدن ظاهر چشمها است.
تفاوت بین دو روش جراحی بلفاروپلاستی و کانتوپلاستی از جهات مختلفی قابل بررسی است. در روش کانتوپلاستی، به ندرت عوارض دیده شده است، حال آنکه روش بلفاروپلاستی، عوارض جانبی محدودی در پی دارد. بنابراین، طبیعی است که با عمل کانتوپلاستی، دوران نقاهت کوتاهتری را تجربه کنید. هزینهای هم که بابت انجام هر دو عمل زیبایی پرداخت میکنید نیز یکسان نیست و بسته به شرایط بیمار و پزشک متخصص متفاوت خواهد بود.
فارغ از تفاوتها، شباهتهایی هم بین دو روش جراحی وجود دارد که بیشتر مربوط به مراحل آمادگی برای انجام جراحی و مراقبتهای قبل و بعد از عمل میشوند.
دلایل عمل کانتوپلاستی و عمل بلفاروپلاستی
آیا به طور دقیق میدانید، در چه مواقعی نیاز است تا جراحی کانتوپلاستی و یا بلفاروپلاستی انجام شود یا خیر؟ از جمله دلایلی که افراد تصمیم به عمل بلفاروپلاستی میگیرند عبارتند از:
- افتادگی پلک بالا و پایین چشم
- وجود کیسههای چشم
- کاهش میدان دید فرد
- حذف بافت اضافی زیر چشم
از دلایل عمدهای که هر فردی را به سمت عمل کانتوپلاستی میکشاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شلی و افتادگی پلکها در نتیجه ضعیفشدن عضلات پلک
- تحقق آرزوی برخی از افراد برای داشتن چشمهای درشت و بادامی
- عدم رضایت از جراحی قبلی
بیشتر بدانید: چرا به ترمیم عمل پلک نیاز پیدا می کنیم؟
مراحل عمل بلفاروپلاستی و کانتوپلاستی
اولین قدم برای شروع یک عمل کانتوپلاستی، تزریق بیهوشی به فرد بیمار است. سپس، جراح برش کوچکی در ناحیه پلک ایجاد میکند تا بتواند به تاندون و ماهیچه پلک دسترسی مستقیمی داشته باشد و آنها در محل اصلی خود سفت کند. این کار به این خاطر است که از افتادگی پلکها جلوگیری شود.
به طور معمول، زمان لازم برای انجام عمل کانتوپلاستی، بین ۳۰ دقیقه تا سه ساعت متغیر است. این مدت زمان را پزشک بر اساس نوع روش انتخابی و شرایط بیمار تخمین میزند. اما همه این موارد را در اولین جلسه مشاوره به شما خواهد گفت.
در مواردی که فرد بیمار مورد عمل بلفاروپلاستی قرار میگیرد، هر دو پلک بالایی و پایینی او به طور همزمان عمل میشوند. این جراحی، حدوداً ۴۵ دقیقه تا یک ساعت به طول میانجامد. جراحی بلفاروپلاستی، به صورت سرپایی و در برخی موارد نیز همانند عمل کانتوپلاستی با بیهوشی فرد اعمال میشود. پزشک، داروهای مسکن را برای بیمار تجویز میکند تا میزان کمتری از درد را احساس کند.
برای شروع کار، ابتدا جراح برشهایی را در محل مناسب ایجاد میکند. این برشها ممکن است در امتداد چین پلک و یا زیر مژهها باشد. در هر صورت، مقداری از چربی اضافی و یا مقداری از چربی ماهیچه را که افتاده شده، حذف میکند. سپس برش را با استفاده از بخیههای خاصی محو میکند.
در مواردی دیده شده که افتادگی پلک بالایی به حدی است که به مردمک نزدیک شده است و مشکلاتی در دید فرد به وجود آورده است. در این گونه شرایط، جراح علاوه بر بلفاروپلاستی، از روش دیگری به نام پتوز نیز برای رفع مشکل بهره میبرد.
مراقبت های بعد ازعمل کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی
هر دو عمل بلفاروپلاستی و کانتوپلاستی، زیبایی و جوانسازی چشمهای فرد را به همراه دارد. اگرچه هدف، هزینه و در برخی موارد عوارض این دو عمل متفاوت است، اما مراقبتهای بعد از آنها شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند که عبارتند از:
- یک روز بعد از جراحی، از کمپرس آب سرد برای کاهش درد و تورم استفاده کنید. برای اینکه بهبودی سریعتر حاصل شود، هر چند ساعت یکبار این عمل را تکرار کنید.
- اگر قرار است در معرض نور آفتاب قرار گیرید، حتی الامکان از کرمهای ضدآفتاب استفاده کنید.
- به هنگام خواب حتماً بالشی را زیر سر خود قرار دهید. این کار به گردش جریان خون کمک شایانی میکند.
- تا دو روز بعد از جراحی به هیچ عنوان استحمام نکنید. بهتر است تا چند روز بعد از عمل نیز به استخر نروید.
- از انجام ورزشهای شدید و فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
- اگر درد زیادی احساس کردید، از قرص استامینوفن برای کاهش درد استفاده کنید.
- مصرف دخانیات را قطع کنید.
- در صورت وجود هر گونه مشکل با پزشک متخصص مشورت کنید.
مزایای جراحی کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی
جراحی کانتوپلاستی از جمله جراحیهای لیفتینگ چشم است که مزایای زیادی دارد. در این بخش به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- ماندگاری بالا
- عوارض جانبی محدود
- تغییر ظاهری چشم
- درمان بیماریهایی همچون اکتروپیون
جراحی بلفاروپلاستی به عنوان راهکاری مؤثر در رفع افتادگی پلک بالا و پایین، مزایای متعددی دارد که عبارتند از:
- رفع پف و کیسههای دور چشم
- برطرفنمودن چین و چروک اطراف چشم
- بهبود میدان دید فرد
- عدم ایجاد اسکار در ناحیه چشم
عوارض جانبی عمل کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی
تمامی جراحیهای زیبایی، عوارض و خطراتی به دنبال خود دارند که لازم است قبل از عمل از آنها اطلاع کافی داشته باشید. کانتوپلاستی نیز از این قاعده جدا نیست. البته همانطور که گفتیم، جراحی کانتوپلاستی، کمترین عوارض جانبی را به همراه دارد که عبارت است از:
- ظاهرشدن اسکار یا زخم روی بینی به مدت محدودی
- دوران نقاهت همراه با درد خفیف
- احتمال ایجاد ظاهر نامتقارن در اثر خطای پزشکی
در مقابل، جراحی بلفاروپلاستی نسبت به جراحی کانتوپلاستی به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارد. این روش جراحی، عوارض جانبی نیز به همراه دارد که شامل موارد زیر میشوند:
- در صورت بیدقتی در انتخاب پزشک متخصص، احتمال نابینایی در فرد بیمار وجود دارد.
- دوبینی یا تاری دید از دیگر عوارض نادر جراحی بلفاروپلاستی است که به مرور زمان برطرف میشود.
- خشکی چشم بعد از عمل که در بیشتر موارد با داروهایی که پزشک تجویز میکند، درمان میشود.
ماندگاری عمل کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی
هر دو روش جراحی کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی، ماندگاری بالایی دارند و تا مدتها دوام میآورند. نکته قابل توجه در این زمینه، مهارت بالای پزشک است. به عبارتی، هر چه قدر که تجربه و مهارت پزشک بیشتر باشد، میتوان تا حد زیادی به ماندگاری عمل امیدوار بود. گرچه انجام مراقبتهای بعد از عمل نیز در افزایش ماندگاری جراحیهای مذکور بسیار تأثیرگذار هستند.
سوالات متدوال
تفاوت کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی در چیست؟
کانتوپلاستی، نوعی جراحی است که گوشه پلک پایینی را سفت میکند. این روش جراحی هیچ دخالتی در تاندون یا عضلات دیگر چشم ندارد. در مقابل، بلفاروپلاستی، پوست، ماهیچه و چربی اضافی را از اطراف پلک حذف میکند.
کانتوپلاستی چقدر ماندگاری دارد؟
به طور معمول، کانتوپلاستی یا لیفت چشم، ده سال یا بیشتر دوام میآورد.
چه مدت بعد از انجام کانتوپلاستی بیمار به روال عادی زندگی باز میگردد؟
حدوداً یک هفته بعد از عمل، بیمار میتواند تمامی کارهای روزمره خود را به تنهایی انجام دهد.
چه کسانی نباید عمل بلفاروپلاستی انجام دهند؟
افرادی که کاندیدای مناسبی برای عمل بلفاروپلاستی نیستند، غالباً افرادی خواهند بود که خشکی چشم دارند، دارای فشار خون بالایی هستند، اختلالات تیروئیدی دارند و یا از بیماریهای قلبی رنج میبرند.
میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد آرا: 5