چربیکِشی یا لیپوساکشن یک روش جراحی زیبایی است. در این روش به کمک تکنیک مکش، چربیهای اضافی را از نواحی خاصی از بدن مانند شکم، باسن، ران، بازوها و گردن حذف میکنند. این عمل به منظور فرمدهی و بهبود تناسب اندام انجام میشود. البته به عنوان یک راهکار برای کاهش وزن کلی در نظر گرفته نمیشود. ما اینجاییم تا به بررسی جزئیات و نکات مهم مربوط به لیپوساکشن بپردازیم.
لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن به عنوان یک روش مؤثر برای حذف چربیهای اضافی از نقاط مختلف بدن کاربرد دارد. در واقع چربیهایی که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ ندادهاند با این عمل میتوانند از بین بروند. شکم، مناطق بالای بازو، باسن، ساق پا و مچ پا، سینه و پشت، چانه و گردن، نواحی مورد نظر در لیپوساکشن هستند.
زمانی که اضافه وزن پیدا میکنید، سلولهای چربی در بدن شما افزایش حجم و اندازه پیدا میکنند. در روش لاغری موضعی با لیپوساکشن، تعداد سلولهای چربی در ناحیه خاصی کاهش مییابد. البته باید توجه داشت که مقدار چربی که برداشته میشود به ظاهر ناحیه و حجم چربی موجود در آن بستگی دارد.
همچنین این روش میتواند برای کوچک کردن سینه یا درمان ژنیکوماستی نیز به کار رود. به لیپو ساکشن (Liposuction) لیپو هم میگویند. این روش یکی از پنج جراحی پلاستیک محبوب در سراسر جهان است. مدت زمان این عمل به میزان زمان برداشته شدن چربی بستگی دارد و ممکن است تا چند ساعت طول بکشد.
لیپوساکشن مناسب چه افرادی است؟
برای اینکه عمل لیپوساکشن به طور مؤثر و ایمن انجام شود، باید از شرایط خاصی برخوردار باشید. به طور کلی متخصصان این نوع جراحی را برای افراد زیر مناسب میدانند:
- بزرگسالان با وزن متوسط یا کمی بالاتر از حد متوسط.
- افرادی که دارای پوست سفت و قابلیت ارتجاعی خوبی هستند.
- افرادی که چربی انباشته شده در بدن آنها به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمیدهد.
- بزرگسالانی که از وضعیت سلامتی مناسبی برخوردارند.
- افراد غیرسیگاری.
- کسانی که توقعات واقعبینانهای در مورد نتیجه جراحی دارند.
چه افرادی نباید لیپوساکشن انجام دهند؟
بعضی عوامل باعث میشوند که عمل لیپوساکشن به نتیجه مطلوب نرسد یا حتی سلامت بدن را به خطر بیندازند. اگر شرایط زیر در مورد فرد صدق کند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای این عمل نباشد:
- کموزن بودن: اگر وزن بدن بیشتر از حد متوسط باشد، لیپوساکشن برای فرد مناسب نیست.
- شاخص توده بدنی (BMI) بالا: BMI شما بالاتر از ۲۵ نشاندهنده اضافه وزن است. در این حالت ممکن است برای کاهش وزن نیاز به رژیم غذایی و ورزش باشد.
- بیماریهای جدی: اگر فرد به یک بیماری یا مشکل جدی مبتلا باشد، روند بهبودی بعد از جراحی را مختل میکند. بنابراین بهتر است از انجام لیپوساکشن صرفنظر کند. آریتمی قلبی، خونریزی زیاد، اختلالات نقص ایمنی، لخته خون، آمبولی ریه یا اختلالات تشنجی، بیماریهایی هستند که خطرات بیشتری به همراه دارند.
- مصرف دارو: افرادی که از داروهایی مانند آسپرین، داروهای ضد انعقاد یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی استفاده میکنند. این داروها ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهند. داروهایی که متابولیسم لیدوکائین را مهار میکنند نیز میتوانند مشکلساز باشند.
- توقعات غیرواقعبینانه: افرادی که انتظار دارند لیپوساکشن به تنهایی تمام مشکلات آنها را حل کند. این افراد باید بدانند که این عمل به تنهایی قادر به بهبود قابل توجهی در وضعیت آنها نیست. لیپوساکشن وزن را کاهش نمی دهد یا مشکلات مربوط به وزن را حل نمیکند. همچنین افرادی که دچار چاقی مفرط هستند بهتر است به درمانهای دارویی فکر کنند.
- کیفیت پایین پوست: پوستی که کیفیت خوبی ندارد، لیپوساکشن نمیتواند شلی و افتادگی آن را بهبود بخشد. این مشکلات معمولاً بعد از کاهش وزن شدید به وجود میآیند. اگر هدف فرد خلاص شدن از شر شلی پوست است، پزشک ممکن است لیپوساکشن را همراه با عمل برداشتن پوست اضافی توصیه کند.
در نهایت، اگر پوست به اندازه کافی انعطافپذیر نیست، لیپوساکشن ممکن است باعث ظهور چین و چروک شود. اگر فرد با این موضوع مشکلی ندارد، میتواند به انجام لیپوساکشن فکر کنند.
لیپوساکشن در چه نواحی از بدن انجام میشود؟
- ساکشن شکم و پهلو: چربیهای نواحی شکم و پهلوها به راحتی و با رژیم غذایی و ورزش از بین نمیروند. همین موضوع باعث شده که لیپوساکشن برای این مناطق خیلی محبوب باشد. با لیپوساکشن ۳۶۰ چربیهای عمیق و سطحی شکم، پهلو و کمر را به طور مؤثر حذف میشوند. این روش به افراد کمک میکند تا به نتایج مطلوبی دست پیدا کنند و احساس بهتری نسبت به بدن خود داشته باشند.
- لیپوساکشن غبغب: ساکشن غبغب سریع و با خطرات کمی همراه است و ظاهر چهره را جوانتر میکند. غبغب معمولاً ارثی است و با افزایش سن بیشتر نمایان میشود.اضافه وزن، افزایش سن، سیگار، کمبود خواب و زندگی بیتحرک از دیگر عوامل ایجاد غبغب است. تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی معمولاً نمیتوانند چربی این ناحیه را از بین ببرند. بنابراین لیپوساکشن گزینه مناسبی است. این روش تنها مختص خانمها نیست و آقایان نیز میتوانند از آن بهرهمند شوند.
- لیپوساکشن ران: از دیگر مشکلاتی که بسیاری از افراد دوست دارند آن را کاهش دهند، چربیهای رانها در ناحیه داخلی و خارجی است. با استفاده از لیپوساکشن میتوان به پاهایی باریکتر و خوشفرمتر رسید. این روش برای از بین بردن چربیهای مقاوم به ورزش و رژیم غذایی که در این ناحیه جمع شدهاند، بسیار مؤثر است.
اگر پوست ران شل شده باشد، بهتر است از طریق لیفت ران برای برطرف کردن این مشکل اقدام نمود.
- لیپوساکشن باسن: چربیهای اضافی در ناحیه باسن میتوانند به دلایل مختلفی از جمله وراثت، تغییرات وزنی و سبک زندگی ایجاد شوند. لیپوساکشن یک روش مؤثر برای کاهش این چربیها و بهبود فرم باسن است. این عمل معمولاً تحت بیحسی موضعی یا عمومی انجام میشود و زمان بهبودی آن نسبتاً کوتاه است. پس از عمل، شما میتوانید به تدریج به فعالیتهای روزمره خود بازگردید و نتایج را مشاهده کنید.
- لیپوساکشن صورت: اضافه چربی در ناحیه گردن و چانه باعث میشوند که ظاهر صورت پف کرده و ناهموار به نظر برسد. در این حالت ممکن است “چانه دوگانه” یا “چانه اضافی” ایجاد شود. لیفت صورت برای این مشکل چاره ساز نیست. تنها با لیپوساکشن، صورت باریکتر و گردن کشیدهتر میشود. علاوه بر این با کاهش چربیهای اضافی در ناحیه گردن و چانه، خطوط فک نیز بهتر نمایان میشوند.
- لیپوساکشن بازو: بازوها معمولاً به دلیل عوامل مختلفی مانند وراثت، تغییرات وزنی و سبک زندگی، اضافی چربی پیدا میکنند. ممکن است باعث شوند که فرد احساس کند بازوهایش بزرگ و ناهموار به نظر میرسند. بسیاری از افراد به ویژه خانمها، از داشتن بازوهای لاغر و خوشفرم لذت میبرند. لیپوساکشن راهی برای بهبود ظاهر این ناحیه است.
- لیپوساکشن سینه: سایز بزرگ سینهها میتواند باعث ایجاد ناراحتیهای جسمی و روانی شود. از جمله درد در ناحیه گردن و شانه، مشکلات در پیدا کردن لباسهای مناسب و حتی احساس عدم اعتماد به نفس. لیپوساکشن یکی از روشهای مؤثر برای کاهش سایز سینهها است. آقایانی که با مشکل ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینهها) مواجه هستند نیز میتوانند لیپوساکشن انجام دهند.
در نظر داشته باشید که سایر مشکلات سینه مانند افتادگی یا متعادل نبودن نوک پستان، نیاز به ماموپلاستی دارند.
- لیپوساکشن ساق پا: قسمت ساق پا با داشتن چربیهای اضافه بزرگتر از دیگر قسمتهای بدن دیده میشود. لیپوساکشن یکی از روشهای مؤثر برای کاهش چربیهای اضافی در این ناحیه است. به ویژه افرادی که رژیم غذایی و ورزش نتوانستهاند به نتایج مطلوب برسند. لیپوساکشن مچ پا نیز ظاهری ظریفتر و زیباتر در قسمت ساق پا به وجود میآورد.
عمل لیپوساکشن چگونه انجام میشود؟
قبل از انجام لیپوساکشن، جراح با استفاده از مواد مخصوص، نواحی مورد نظر را علامتگذاری میکند. سپس برای راحتی بیمار در طول عمل از داروهای بیهوشی استفاده میشود. بسته به شرایط جسمانی فرد، جراح یکی از روشهای بیحسی موضعی، بیهوشی عمومی یا تزریق داخل وریدی را انتخاب میکند.
در مرحله بعد جراح یک برش کوچک و نامحسوس در ناحیه مورد نظر ایجاد میکند. قبل از آن برای کاهش خونریزی و آسیب، بیحسی موضعی استریل و رقیق شده به ناحیه تزریق میشود. سپس یک لوله باریک و توخالی به نام کانولا از طریق برش باید وارد شود. این لوله با حرکات رفت و برگشتی، چربیهای اضافی را با استفاده از وکیوم مخصوص و سرنگ کانولا از بدن خارج میکند.
بعد از برداشتن چربی، جراح برای بستن برشها از بخیه استفاده میکند. بخیهها با توجه به اندازهی برش، قسمت تحت درمان و تکنیک لیپو میتوانند قابل جذب یا غیرقابل جذب باشند. بخیههای غیرقابل جذب توسط پزشک یا پرستار، پس از ۷ تا ۱۰ روز برداشته میشوند. گاهی اوقات باید لولهی درناژ زیر پوست قرار داده شود. این لولهها با جمعآوری مایعات اضافی، خطر بروز عوارض جانبی و عفونت را کاهش میدهد. لولههای درناژ بعد از چند روز برداشته میشوند.
نکاتی که قبل از لیپوساکشن باید بدانیم
- قبل از هرچیز حتماً پزشک خود را از تمامی سوابق پزشکی و حساسیتهای دارویی خود مطلع کنید. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا بهترین تصمیم را برای شما بگیرد.
- دو هفته قبل از عمل، از مصرف داروهایی که ممکن است باعث اختلال در انعقاد خون شوند، خودداری کنید. این داروها میتوانند خطر خونریزی در حین عمل را افزایش دهند. همچنین قطع استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکلی از مدتی قبل از جراحی بسیار مهم است.
- خانمها دقت کنید که در روز عمل هیچ زیورآلاتی به همراه نداشته باشید.
- استحمام در شب قبل از عمل ضروری است، زیرا ممکن است بعد از عمل تا مدتی نتوانید دوش بگیرید.
- در روز جراحی حتماً از مراجعه تنهایی به بیمارستان خودداری کنید و یک همراه داشته باشید. این کار به شما کمک میکند تا در طول فرآیند راحتتر باشید.
- حتما تست آزمایشگاهی یا ارزیابی پزشکی انجام دهید.
- داروهای خاصی مصرف نمایید یا داروهای فعلی خود را تنظیم کنید.
- از مصرف آسپرین، داروهای ضد التهابی و مکمل های گیاهی خودداری نمایید، زیرا ممکن است خونریزی را افزایش دهند.
- برای رسیدن به وزن هدف قبل از لیپوساکشن، نیازی به وزن خاصی نیست. اما بهتر است چند ماه قبل از جراحی به وزن مورد نظر خود نزدیک شوید. یادتان باشد که رسیدن به وزن هدف با داشتن اندام ایدهآل متفاوت است. لیپوساکشن به شما کمک میکند فقط چربیهای اضافی در نواحی خاص را از بین ببرید.
- رژیم غذایی خود را تغییر دهید. غذاهای سالم و سرشار از آنتیاکسیدان، کرفس، خیار، روغنهای سالم و ادویههایی مثل دارچین و زردچوبه مصرف کنید. همچنین، حتماً آب کافی بنوشید تا به بهبود سریعتر کمک کند.
- در انتخاب جراح دقت کنید. پزشک ماهر در روند بهبودی و عدم عوارضهای بعد از لیپوساکشن، تاثیرگذار است. دکتر عطاالله حیدری بهترین جراح لیپوساکشن است و معمولاً به تجربه و مهارتهای بالا در این حوزه معروف است. دکتر حیدری به تکنیکهای مدرن و به روز در لیپوساکشن تسلط دارد.
مراقبتهای بعد از لیپوساکشن
مراقبتهای بعد از عمل لیپوساکشن بسیار مهم هستند و بسته به نوع جراحی ممکن است متفاوت باشند. اگر لیپوساکشن با بیحسی موضعی انجام شده باشد، میتوانید همان روز به خانه برگردید. اما در صورت بیهوشی عمومی، نیاز به یک شب بستری در بیمارستان دارید. حتماً در مورد نحوه برگشت به خانه بعد از عمل تصمیم بگیرید، زیرا رانندگی بعد از بیحسی یا بیهوشی توصیه نمیشود.
دوران ریکاوری
زمان ریکاوری معمولاً حدود ۶ هفته است، اما برخی بیماران ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشند.
- در روزهای اول تا سوم ممکن است درد وجود داشته باشد. اما داروهای تجویزی میتوانند آن را قابل تحمل کنند. استفاده از گن و بانداژهای الاستیکی در کاهش درد مؤثر است. در این مدت از فعالیتهای سنگین خودداری کنید. در صورت داشتن فرزند کوچک از دیگران کمک بخواهید.
- مابین روز چهارم تا چهاردهم درد شما کاهش مییابد و میتوانید بیشتر در خانه استراحت کنید. بهتر است از لباسهای فشردهسازی استفاده کنید. در پایان این دوره اکثر بیماران آماده بازگشت به کار و فعالیتهای روزمره هستند.
- در هفته سوم تا پنجم معمولاً درد وجود ندارد. تنها کمی کبودی و ورم مشاهده میشود. طی این مدت میتوانید فعالیتهای جسمی را شروع کنید، اما حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- هفته ششم به بعد ورم و کبودی کاهش مییابد و اثرات نهایی لیپوساکشن قابل مشاهده است. در این شش هفته آب زیاد بنوشید. نوشیدن دو لیتر آب در روز به دفع سموم و کاهش گرسنگی کمک میکند.
نکات مراقبتی
- کربوهیدراتهای سالم مانند جو سبوسدار و برنج سبوسدار مصرف کنید.
- غذاهای فیبردار مثل میوهها و سبزیجات را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- پروتئین کافی برای بهبود ماهیچهها و کاهش کالری ضرورت دارد.
- ویتامینها را در صورت کاهش وزن فراموش نکنید.
- استراحت و خواب کافی داشته باشید.
- فعالیت ملایم مانند پیادهروی را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- کمک و حمایت از خانواده و دوستان را جدی بگیرید.
- همیشه با جراح پلاستیک خود در تماس باشید. در صورت مشاهده هرگونه علائم نگرانکننده، به او اطلاع دهید. این کار به شما کمک میکند تا روند بهبودی را بهتر مدیریت کنید.
مزایای لیپوساکشن
- لیپوساکشن یک روش نیمه باز است که عوارض عمل های باز را ندارد.
- نتایج آن به شرط رعایت رژیم غذایی صحیح دائمی است.
- قابلیت ترکیب شدن با دیگر روش های زیبایی را دارد.
- خطرات خاصی ندارد و یک روش زیبایی ایمن به حساب میآید.
- چربی استخراج شده را می توان دوباره استفاده کرد.
- تغییرات و نتایج لیپوساکشن به سرعت قابل مشاهده است.
- با توجه به نتایج قابل قبول، هزینه مقرون به صرفهای دارد.
- معمولا با بی حسی موضعی انجام می شود. به همین دلیل عوارض بیهوشی ندارد.
- در مقایسه با عمل پیکرتراشی زمان عمل، کوتاهتر و خطرات آن کمتر است. با لیپوساکشن میتوان چربیهای زیادی را از بین برد. این در حالی است که لیپوماتیک فقط به رفع توده کمی از چربیها کمک میکند.
آیا عمل لیپوساکشن قابل بازگشت است؟
این عمل در صورتی که وزن ثابت بماند و اضافه نشود قابل برگشت نیست. چرا که سلول های چربی ناحیه از بین می روند. به همین علت نیاز به رژیم خاصی ندارد. در صورت افزایش وزن بیش از هفت یا هشت کیلو، انتظار میرود چاقی غیر معمول در بعضی نواحی رخ دهد.
خطرات و عوارض لیپوساکشن
- پوستی شل و نامنظم
بعد از لیپوساکشن، پوست ممکن است شل یا ناهموار به نظر برسد. به خصوص اگر چربی به مقدار زیاد برداشته شود. در این موارد پزشکان معمولا از روشهای جراحی دیگری مانند ابدومینوپلاستی برای جبران شلی پوست استفاده میکنند. همچنین برای پوست شل زیر بازو، براکیوپلاستی (عمل لیفت بازو) توصیه میشود.
- تجمع مایعات
تجمع مایعات یا سروما یکی از عوارض لیپوساکشن است که میتواند باعث تورم و ناراحتی شود. در این حالت پزشکان با استفاده از سرنگ مایع اضافی را خارج میکنند.
- آمبولی ریه
این عارضه میتواند بسیار خطرناک باشد. ورود چربی به خون اجتنابناپذیر است. اما اگر به مقدار زیادی رخ دهد، میتواند جریان خون را به اندامهای حیاتی مسدود کند. مهارت جراح در این مورد بسیار مهم است.
- کبودی و تورم
کبودی و تورم از عوارض طبیعی لیپوساکشن هستند. معمولاً به یک تا چند هفته زمان نیاز دارند تا کاملاً از بین بروند. این درد و تورم موقتی هستند و نباید نگرانکننده باشند.
- اسکار و جای زخم
برشهای کوچک لیپوساکشن ممکن است به زخمهای قابل مشاهده منجر شوند. برای کاهش جای زخم، مراقبت مناسب از محل برش ضروری است.
- بیحسی
بیحسی بعد از عمل معمولاً موقتی است، اما در موارد نادر ممکن است طولانی شود. در این صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
- عفونت
خطر عفونت در هر جراحی وجود دارد. پیروی از دستورالعملهای مراقبت پس از عمل و تمیز نگه داشتن محل برش میتواند این خطر را کاهش دهد.
- واکنشهای آلرژیک
برخی بیماران به داروهای بیهوشی یا دیگر داروها در طول عمل واکنشهای آلرژیک نشان میدهند. حتماً قبل از عمل، پزشک را از تمامی حساسیتهای دارویی خود مطلع کنید.
- کانتور نامنظم
این عارضه زمانی رخ میدهد که چربیها بهدرستی حذف نشده باشند. پوست در این حالت خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد.
- مشکلات کلیوی و قلبی
بروز مشکلات کلیوی و قلبی ممکن است در صورت خروج چربی زیاد رخ دهد. انجام لیپوساکشن نزد پزشک متخصص میتواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند.
هزینه عمل لیپوساکشن
هزینه لیپوساکشن به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمیتوان قبل از معاینه دقیق، قیمت مشخصی برای هر فرد تعیین کرد. هزینه این عمل با توجه به ناحیهای که قرار است عمل انجام شود متفاوت است. روشهای مختلف لیپوساکشن (مثل لیپوساکشن تامسنت، لیپوساکشن با لیزر و …) نیز در قیمت عمل تاثیر دارد. هزینههای بیمارستان یا کلینیک هم برای لیپوساکشن باید در نظر گرفت.
لیپوساکشن بهتر است یا جراحی لاغری؟
انتخاب بین لیپوساکشن و جراحی لاغری بستگی به شرایط فردی هر بیمار دارد. تفاوتهای این دو روش شامل موارد زیر میشود:
لیپوساکشن
هدف این عمل رفع چربیهای موضعی ناخواسته و مقاوم است.
لیپوساکشن برای افرادی که نمیتوانند با رژیم غذایی و ورزش چربیهای موضعی را کاهش دهند، مناسب است.
حداکثر ۱ تا ۲ کیلوگرم از وزن را کاهش میدهد.
ممکن است با عدم رعایت رژیم و ورزش، چربیها دوباره برگردند.
جراحی لاغری
هدف این جراحی، ایجاد تغییر دائمی در وزن و ظاهر اندام است.
کاهش وزن قابل توجهی نسبت به لیپوساکشن دارد.
تغییرات ظاهری در این جراحی دائمی و بهبود قابل ملاحظه در وزن، مشاهده میشود.
در نهایت اگر هدف شما کاهش چربیهای موضعی است، لیپوساکشن گزینه مناسبی محسوب میشود. اما اگر به دنبال کاهش وزن قابل توجه و تغییر دائمی در ظاهر هستید، جراحی لاغری ممکن است بهتر باشد.
نتیجه گیری
لیپوساکشن یک روش جراحی زیبایی موثر است. این روش برای افرادی که با رژیم غذایی و ورزش نمیتوانند چربیهای موضعی را کاهش دهند، مناسب است. باید توجه داشت که این روش جایگزینی برای کاهش وزن کلی نیست. برای نتیجه گیری مطلوب باید با سبک زندگی سالم همراه باشد. برای اطلاعات بیشتر درباره عمل لیپوساکشن میتوانید از دکتر عطا الله حیدری فوق تخصص جراحی زیبایی و پلاستیک با سال ها سابقه موفق در جراحی های پیکرتراشی مثل لیپوساکشن مشاوره بگیرید.
سوالات متداول
ممکن است درد وجود داشته باشد، اما داروهای تجویزی میتوانند آن را قابل تحمل کنند.
اگر مراقبت ها و آزمایش های قبل از عمل رعایت نشود و پیش دکتر نامعتبر جراحی کنید ممکن است خطرناک باشد.
نتایج عمل لیپوساکشن به شرط رعایت رژیم غذایی صحیح، دائمی است.
برشهای کوچک در این عمل ممکن است به زخمهای قابل مشاهده مثل اسکار یا جای بخیه منجر شوند.
مدت زمان این عمل به میزان زمان برداشته شدن چربی بستگی دارد. ممکن است تا چند ساعت طول بکشد.
مدت زمان این عمل به میزان زمان برداشته شدن چربی بستگی دارد. ممکن است تا چند ساعت طول بکشد.
یک نوع ابزار غیر تهاجمی برای حذف سلولهای چربی که در لیپوساکشن کاربرد دارد. این دستگاه با استفاده از امواج فراصوت سلولهای چربی را تخریب میکند.
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آرا: 4