از دست دادن حس بویایی که میتواند حس چشایی را نیز تحت تاثیر قرار دهد، بسیار آزار دهنده و دردسرساز است. بنابراین بسیاری از افرادی که قصد انجام عمل بینی را دارند، به شدت نگران از دست دادن حس بویایی خود پس از عمل زیبایی بینی هستند. در همین راستا توصیه میکنیم برای بررسی تاثیر عمل بینی بر حس بویایی و یافتن پاسخ پرسشهایی که در این زمینه دارید، خواندن این مطلب را از دست ندهید.
تاثیر عمل بینی بر حس بویایی
بسیاری از افرادی که عمل بینی انجام میدهند به دلایلی مانند آسیب به بافت بینی و تورمی که پس از عمل ایجاد میشود، در حس بویایی خود با مشکل مواجه خواهند شد. بنابراین نگران هستند که این مشکل تاثیر موقتی دارد یا به یک مشکل حاد و دائمی تبدیل میگردد. در پاسخ به این پرسش باید گفت افرادی که عمل بینی انجام میدهند به دلیل عواملی مانند وجود ترشحات، التهابات، لختههای خون ایجاد شده، خشک شدن بینی، مسدود شدن ورودی هوا به بینی این حس را تجربه میکنند. بنابراین جای نگرانی نیست و با از بین رفتن تدریجی عوامل ایجاد کننده این مسئله، حس بویایی به حالت اولیه خود باز میگردد.
چرا بعد از عمل بینی حس بویایی از بین می رود
جراحی بینی میتواند بر حس بویایی تاثیرگذار باشد. اما این تاثیرگذاری موقتی است و پس از مدتی که مشکلاتی مانند تورم و کبودی بینی از بین برود، به خودی خود حل شده و به حالت اولیه باز میگردد. شایان توجه است که در بین حواس پنجگانه، حس بویایی به کمک نوعی فرایند شیمیایی میتواند رایحههای مختلف را تشخیص دهد.
در حقیقت داخل بینی سلولهای مویی وجود دارند که به صورت رشتههای منظم در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و عصبهای بویایی به آنها متصل میشوند. این گیرندهها با قسمت بالایی قاعده جمجمه که قدرت تشخیص حس بویایی در آن قرار دارد در ارتباط هستند. زمانیکه فردی بویی را استنشاق میکند مولکولهای آن به این عصبهای بویایی رسیده و آنها را تحریک میکنند. سپس گیرندههای عصبی امواجی را به مغز ارسال کرده که باعث تحریک قسمت تشخیص بویایی در مغز میشود. به این ترتیب فرد رایحه مور نظر را تشخیص میدهد.
زمانیکه این عملکرد دچار اختلال شود، مانند تاثیر عمل بینی بر حس بویایی، حس بویایی کاهش پیدا کرده یا از بین میرود. همچنین تورم ناشی از عمل بینی باعث مسدود شدن و تنگ شدن مجاری تنفسی و اختلال در ارتباط بین مولکولهای گیرنده بویایی و ارسال سیگنالهای عصبی به مغز میگردد.
آیا مشکلات بویایی بعد از عمل بینی برای همه اتفاق می افتد
با توجه به مشاهدات بالینی و مدارکی که وجود دارد اکثر افرادی که عمل بینی انجام میدهند با مشکلات بویایی مواجه میشوند. البته شدت و مدت بروز چنین مشکلی در تمام افراد یکسان نبوده و متناسب با شرایط بدنی فرد متفاوت خواهد بود. همچنین فرم بینی عمل شده، میزان تغییر روی بینی، روش انجام عمل و مهارت دست پزشک زیبایی از پارامترهای موثر در تعیین شدت مشکلات بویایی به وجود آمده پس از انجام عمل بینی محسوب میشوند.
چرا حس چشایی بعد از عمل بینی کاهش می یابد؟
با توجه به اینکه حس چشایی ارتباط تنگاتنگی با حس بویایی دارد، در صورتیکه فرد در گیرندههای بویایی خود دچار مشکل شود، به طور حتم حس چشایی او نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. اما این عارضه کاملا موقتی است و پس از گذراندن دوران نقاهت بعد از عمل و برگشتن حس بویایی، حس چشای فرد نیز به حالت اولیه خود باز میگردد.
حس بویایی بعد از عمل بینی کی بر میگردد؟
تمام مشکلاتی که برای حس بویایی به دلیل تورم و التهاب ناشی از عمل جراحی بینی ایجاد میشود، بین دو هفته تا دو ماه به طول میانجامد. اما اگر بعد از این مدت حس بویایی فرد برنگشته باشد، باید به پزشک متخصص مراجعه کند تا حس بویایی او را از طریق روشهای علمی سنجیده و نتیجه تاثیر عمل بینی بر حس بویایی را به فرد اعلام کند. باید به این نکته توجه کنید که بدن تمامی افراد جهت ترمیم زخمها و التهاباتی که پس از عمل جراحی بینی ایجاد میشود یکسان عمل نمیکند. به همین دلیل امکان دارد زمان بازگشت حس بویایی در برخی از افراد طولانیتر شود.
به طور کلی اگر بعد از معاینات، پزشک به این نتیجه برسد که به دلیل تورم بینی همچنان حس بویایی بازنگشته، با تجویز داروهای استروئیدی به صورت اسپری یا قرص میتواند مشکل را حل کند. اما در برخی موارد بسیار نادر به دلیل عدم تبحر پزشک، امکان دارد که این مشکل به دلیل آسیب به اعصاب بینی اتفاق بیفتد که در این صورت احتمال اینکه حس بویایی هیچگاه باز نگردد نیز وجود دارد.
راهکار های موثر در بازگشت حس بویایی
همانطور که گفتیم از دست دادن حس بویایی بعد از عمل جراحی بینی یک فرایند طبیعی است و معمولاً نیاز به درمان خاصی ندارد و با خوب شدن تورم بینی برطرف میشود. شما تنها نیاز است که مراقبت های بعد از عمل بینی را به خوبی انجام دهید. در همین راستا برخی از راهکارها مانند موارد زیر میتوانند به از بین رفتن تورم و بازگشت حس بویایی و چشایی پس از عمل بینی کمک کنند:
- استراحت مناسب و نوشیدن مایعات
- جلوگیری از انجام فعالیتهای بدنی شدید به ویژه ورزش کردن
- پرهیز از استفاده از مواد غذایی شیرین در ۲۴ ساعت اولیه بعد از جراحی
- استفاده از کمپرس یخ برای سرعت بخشیدن در روند کاهش تورم بینی
- پرهیز از مصرف غذاهای شور، پرادویه و تند
- مصرف غذاهای مقوی در روزهای ابتدایی مانند سوپها و اسموتیها برای کاهش تورم
- پرهیز از مصرف نوشیدنیهای الکلدار و گازدار
- خودداری از وارد کردن فشار به بینی و فین کردن به مدت ۳ هفته برای کاهش تاثیر عمل بینی بر حس بویایی
این مشکل به دلیل التهاب ناشی از عمل بینی اتفاق میافتد و پس از بهبود تورمها به حالت اول باز میگردد.
آیا مصرف غذاهای شور باعث تورم میشود؟
بله هر چقدر که تغییرات و تورم ایجاد شده بیشتر باشد، احتمال از دست دادن حس بویایی پس از عمل بینی نیز بیشتر میشود.
کلام آخر
ایجاد تورم و التهاب پس از انجام عمل بینی اجتناب ناپذیر است. به طوریکه همین تورم ایجاد شده باعث بروز مشکلاتی مانند مسدود شدن مجاری تنفسی، از دست رفتن قدرت بویایی و به دنبال آن حس چشایی میشود. اما باید به این نکته توجه کنید که بدن تمامی افراد در التیام زخمهای به وجود آمده پس از جراحی یکسان عمل نمیکند. بنابراین مسئله مهمی که در راستای کاهش عوارض ناشی از جراحی بینی باید به آن توجه کنید، تبحر پزشک زیبایی و تخصص بالایی او در انجام این عمل محسوب میشود.
میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد آرا: 8